E: info@janecameronarchitects.com | T: 046.669.2832

Proposed Extension Perspective
2013e Jane Cameron Architects Albert Park Extension
Interior Photography
2012f Jane Cameron Architects Albert park Extension
Interior Photography
2012e Jane Cameron Architects Albert park Extension
Interior Photography
2012g Jane Cameron Architects Albert park Extension
Architectural Steel Framed Windows
2012a Jane Cameron Architects Albert park Extension
Timber Detailing
2012b Jane Cameron Architects Albert park Extension
Exterior & Interior Photography
2012c Jane Cameron Architects Albert park Extension
Architectural Detailing
2012d Jane Cameron Architects Albert park Extension
Ground and First Floor Plans
TP0 Layout
Facade Study at Design Development Stage
TP0 Layout
Rear Elevation
TP1 Layout _ Layout
Street Elevation
TP0 Layout _ Layout
Zinc & Timber Cladding
2013R Jane Cameron Architects Albert park Extension
Timber Soffit
2013n Jane Cameron Architects Albert Park Extension
Zinc Cladding Details
2013s Jane Cameron Architects Albert park Extension
Before Photos
2012z Jane Cameron Architects Albert park Extension

Albert Park Renovation

This Albert Park renovation was to an existing brick Victorian terrace house in an inner -city suburb of Melbourne. The clients were a professional couple, an interior designer and project manager. The existing home was beginning to look tired and the 1980’s two-storey rear extension was in need of modernisation. The existing layout of the property was retained, with a small extension to accommodate a walk-in-robe, whilst the main alterations were to the form of the 80’s extension. The transformation included an increased sense of space, additional natural light, and a stronger connection to the outdoors.

The inspiration for the extension was from the Eames House – a landmark mid-20th century modernist architecture – located in Los Angeles by Charles and Ray Eames, which is a favourite of both the client’s and mine.

Due to Albert Park close proximity to Port Phillip Bay the clients requested the use of durable external materials, thus zinc and timber (left natural to grey over time) were specified.

JCA were responsible for the design and documentation of the architectural component, whilst one of the clients was responsible for the interiors.

The success of this Albert Park project wasn’t solely down to the design team, as credit needs to be given to the project’s fantastic foreman and builder.

If you’d like to discuss your project, please contact me for an obligation free consultation.

PROJECT TEAM

Builders: Melbec

Building Surveyors: Check Point

Interior Designer: Client

ESD Consultants: Sustainable Development Consultants

Project Manager: Client

Structural Engineers: Kersulting

Surveyors: Existing Conditions Surveys