E: info@janecameronarchitects.com | T: 046.669.2832

CASE STUDY – REVISED MASTER PLAN

The Problems

The existing house had poor planning. Two of the bedrooms were off a living space. The kitchen had no windows due to it be located centrally. Access to the rear of the house was through a maze of rooms. The added challenged to the solution were the low ceiling height in particular rooms. 

The proposed masterplan at concept stage

The Solution

Firstly, we divided the house into two zones; with the living areas placed to the rear with strong access to the outdoor decks and garden. The circulation was improved by introducing a corridor that connected the main entrance to the living zone. The master bedroom was relocated and was given a generous walk-in-robe and ensuite. The low ceiling heights to particular rooms was addressed converting these areas to secondary rooms; i.e. bathrooms, walk-in-robe etc.

The proposed master plan at design development stage

The Advantages

The new proposed layout has improved circulation. The quiet zones – the bedrooms & study – are now located away from the living areas. All living areas have a connection to the decking and rear garden.