E: info@janecameronarchitects.com | T: 046.669.2832

ARCHITECT OR DRAFTSPERSON

This is a client’s experience of having used a draftsperson and an architect.

There is a well published project, comprising of an home alteration and extension, that I have often admired designed by a local architect. When I realised is was built by a builder I knew I sent him an email congratulating him on the beautiful project. Before I knew it the builder had kindly organised for me to see the work. Lucky me.

It was fantastic to see the project in the flesh, and to see the architect’s attention to detail being beautifully carried out by the builder. It reminded me that it’s not only important to have the right architect, it is equally important to have the right builder.

Read more…

MATERIALITY

This image is of the concrete, which has been formed on site, for one of my inner-city Melbourne projects. It has been used for the kitchen joinery, on the sides and the bench top. For the bench top a smooth concrete surface was created, whilst the sides were as per the image. I love the materiality of the concrete, it almost looks like limestone. The use of concrete was my client’s wonderful idea, whilst the builders did an amazing job, which included some experimentation. This is what I call true collaboration: client, builder and architect.

20131019-164908.jpg

CASE STUDY – ANOTHER INNER-CITY EXTENSION

Existing Floor Plan

Existing Floor Plan

Proposed Floor Plan

Proposed Floor Plan

Perspectve of proposed rear elevation

Interior perspective of proposed extension

Interior perspective of proposed extension

YARRAVILLE RENOVATION

CASE STUDY – INNER CITY RENOVATION

The existing floor plan

This project is located in Newport in the inner-city of Melbourne. My client came to me with the desperate need of additional space; and they did not want to relocate to a new property due to the costs involved (stamp duty, relocation costs, etc.).

The Brief

Their brief was simple. The additional accomodation they required was a fourth bedroom and an ensuite. They also wanted to a new kitchen and bathroom.

The Constraints

The restriction included the Building Regulations setback requirements; which prevented a second storey being build (I was also concerned about the increased costs; along with additional area required for a stair). My clients also did not want to extend into their rear garden – neither did I.

The proposed floor plan

The Solution

The existing plan was reworked and extended. The design cleverly took advantage of the narrow space beside the house – the area which is never used for anything. The increase in area of 7.5sqm was minimal.

To think my clients were able to achieve one additional bathroom, walk-in-robe and bedroom; with only 7.5sqm of additional floor space is amazing. Plus the estimate come in well under budget. That is what I call a happy client.

SUPERDRY

 

 

The ‘Superdry’ brand draws on influences from Japanese graphics and vintage Americana, with the values of British tailoring. The result – unique urban clothing, has an incredible branding and an unrivalled level of detailing. This distinctiveness has gained the brand exclusive appeal, as well as in international celebrity following.

When I first started my practice I collaborated with Michael Jan Studio on the roll out of five new ‘Superdry’ stores in Melbourne and Sydney.  The concept design was by the English designers  Ken Sen Sen. Our role was to make sure the developed design meet the Landlord’s guidelines, Australian Standards, and the Building Regulations; and then take it onto the Contract Documentation stage. This was submitted for the Landlord’s Approvals and the Building Permit.

CITY CAFE CASE STUDY

This project was a concept for the refurbishment of a city cafe. As the cafe prided its self on home cooked healthy food it was decided to create a sense of homeliness. A commual square oak table was introduced which was illuminated a large pendant light.

The proposed finishes were a mixture white and black with oak timber for its warmth. The walls were painted Dulux ‘Natural White’ with the counter front, newpaper rack and shelving in a matt black. The walls behind the counter were lined in white gloss hand cut subway tiles which contrasted with the matt black display shelving.

The loose furniture consisted of a large square oak communal table illuminated with a large black pendant light. This was surrounded by a mixer of different style timber stools made to create a relaxed feeling.    

CASE STUDY – MELBOURNE DELI CONCEPT

A concept for a new deli

The proposed floor plan for a new deli

CASE STUDY – A TINY INNER-CITY EXTENSION

The project consists of a Victorian free-standing house on a narrow site in South Melbourne in inner-city of Melbourne. The house was reasonable planned; except it lacked a dining space and had an outside laundry. After exploring different options with the client we decided to locate the dinning space in a rear extension that looked over the garden. The extension is simply and elegant with modernist references.

The opening to the extension consists of floor to ceiling sliding doors that create a seamless connection between the indoors and outdoors. The sliding doors are recessed into the facade to create an overhang for protection from the elements. External blinds will be provided to prevent solar gain from the late afternoon summer sun; in order to avoid the need for air conditioning.

A European laundry will be located in the new joinery to the kitchen/dining room.

FACADE DESIGN DEVELOPMENT

A facade study at design development stage

 

THE FINAL FACADE DESIGN OPTION

THE EAMES HOUSE - THE INSPIRATION FOR THE PROJECT (image by ercwttmn via flickr)

THE EAMES HOUSE – THE INSPIRATION FOR THE PROJECT (image by ercwttmn via flickr)